•     

 • KLANTCASE: VACUÜMSYSTEEM BIJ PARMACOTTO

 • HET NIEUWE, INNOVATIEVE CENTRALE

  In 2019 besloot Parmacotto - toonaangevend in de productie van gekookte ham en in de verwerking van ander fijn varkensvlees en pluimveevlees - een innovatief en complex centraal vacuümsysteem van BECKER te installeren. Het nieuwe systeem werd ontwikkeld om de verwerkingstijden te optimaliseren en de kwaliteit van het vlees te verbeteren. Dit alles werd gerealiseerd dankzij de jarenlange proceservaring van Parmacotto en BECKER.

 • De centralisering van het vacuüm begon vanaf nul. Voorheen werd iedere vacuümtumbler afzonderlijk voorzien van een combinatie vloeistofringpomp en een rootsvacuümpomp. De vacuümvoorziening werd gecontroleerd en handmatig bijgestuurd door de productiemedewerker.

 • Het nieuwe, geïntegreerde vacuümsysteem van BECKER regelt nu volautomatisch de hele productie van Parmacotto. Door het centraliseren van het vacuümproces werd extra ruimte gecreëerd in de productieafdeling. Dit heeft het mogelijk gemaakt voor Parmacotto om het aantal vacuümtumblers in de bestaande productieafdeling te verhogen waardoor het mogelijk werd de dagelijkse productie van gekookte hammen met een kwart te verhogen.

 • “We hebben bij deze klant individueel nauwkeurig bekeken wat er nodig is om de optimale oplossing te bieden en dus een product geïnstalleerd dat geen één-op-één kopie is van de standaard, maar juist op maat. In dit geval specifiek gericht op parmaham, maar dit kunnen wij ook voor andere producten en toepassingen bewerkstelligen.”

  Nico Segers, directeur

 • OLIEVRIJE SCHROEFVACUÜMPOMPEN

  Het centraal vacuümsysteem met olievrije schroefvacuümpompen, voorzien van een volledig geïntegreerde besturing, wordt door middel van een dubbele ringleiding (hoog- en fijnvacuüm) en de nodige afblaasleidingen en gestuurde kleppen aangesloten op de vacuümtumblers.

  Het schakelen tussen hoog- en fijnvacuüm wordt nu volledig beheerd door het Parmacotto productiesysteem, terwijl de vacuüm controller een constant vacuümniveau garandeert voor de productie. Dit verzekert een constant vacuüm op alle productiemachines en verlaagt aanzienlijk de evacuatietijden door de snelheid van de geïnstalleerdevacuümpompen te regelen.

 • BECKER heeft een aantal bestaande componenten overgebracht naar het nieuwe vacuümsysteem, zoals de rootsvacuümpompen - die tevens werden voorzien van een frequentieregeling en hierdoor bijzonder betrouwbaar opereren in het nieuwe systeem. Alle overige onderdelenzijn geleverd door BECKER: olievrije schroefvacuümpompen, elektrische besturing, frames, aansluitingen, filters, enz. Alle componenten werden door zeer ervaren BECKER servicetechnici geïnstalleerd en in bedrijf genomen in de Parmacotta fabriek.

 • VERMINDERING VAN HET ENERGIEVERBRUIK

  Het nieuwe centraal vacuümsysteem met zeer efficiënte olievrije schroefvacuümpompen, speciaal gebouwd voor ontgassingstoepassingen en individueel programmeerbaar, heeft geresulteerd in een vermindering van het energieverbruik van 50%.

 • Met deze efficiënte en betrouwbare vacuümvoorziening van BECKER, kan Parmacotto zich nu richten op de perfectie van de onnavolgbare smaak van haar producten.

 • Het koelsysteem van de vloeistofringpompen en de bijbehorende kosten voor waterzuivering en -koeling werden volledig geëlimineerd. De servicekosten werden ook drastisch verlaagd, omdat olievrije schroefvacuümpompen slechts beperkt inspectie en zéér beperkt onderhoud behoeven.

 • De besturing en het beheer van het centraal vacuümsysteem zijn volledig geautomatiseerd en geïntegreerd in het Parmacotto management systeem in perfecte harmonie met Industrie 4.0. De vacuümniveaus zijn robuust en stabiel en, mede dankzij een aanpassing van de procestechniek, wordt een uitstekende kwaliteit van de hammen gegarandeerd. Met deze efficiënte en betrouwbare vacuümvoorziening van BECKER, kan Parmacotto zich nu richten op de perfectie van de onnavolgbare smaak van haar producten.

 • Bronnenlijst

  Weller, S., & Segers, N. (2020, sep). VACUÜMTECHNOLOGIE OP MAAT: BECKER DENKT MEE. Pakkracht, jaargang 6 - 2020(4), 26–27.
  Afbeeldingen door Cazzoli, F.